Dünyanın lider sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh, uluslararası ticaretin ayrılmaz bir parçası olan nakliyat sigortalarının günümüzün hızlı, teknolojik ve dinamik ortamında kapsam ve kapasitelerinin giderek arttığını açıkladı. Bugün artık nakliyat sigortası dendiğinde sadece basit bir sevkiyat sigortasından değil; aracı, taşıyıcı, risk uzmanları, eksperler, gözetmenler, mühendislerden oluşan bir hizmetler bütününden bahsedildiğini vurgulayan Marsh, Türkiye ve dünyadaki güçlü ve saygın sigorta şirketleri ile sağladığı geniş kapsamlı nakliyat sigorta çözümlerinin yanı sıra web tabanlı “MarshCargo Online Sertifika” sistemi ile hızlı ve etkili operasyonel hizmetler ile ön plana çıkıyor.

Marsh’ın nakliye sigortaları çalışmasında, dünyada ve Türkiye’deki nakliyat sigortası prim üretimi ile deniz yolu taşımacılığındaki hasar prim oranı da rakamlarla ortaya konuldu. Buna göre dünyada “Marine” başlığı altında düzenlenen nakliyat sigortalarının 2015 yılı prim üretiminin 32,6 milyar dolar, nakliyat sigortalarının ise 16,95 milyar dolar üretimle %52’ye yakın paya sahip olduğu belirtildi. Türkiye’de ise nakliyat sigortaları prim üretiminin Kasım 2015 tarihi itibarıyla 156 milyon dolar dolayında olduğu ifade edildi.

Hasar prim oranı yüzde 85’e çıktı

Deniz yolu taşımacılığında artan risklerin rakamlara ortaya konulduğu kapsamlı çalışmada, 2004’ten beri tutulan istatistiklerle ortalama %70 oranında seyreden hasar prim oranının Tianjin patlaması nedeniyle geçtiğimiz yıl %85’e yükseldiği ifade ediliyor. Bu büyük hasarın yanı sıra kargo hırsızlığı, depodan sebepsiz kaybolmalar gibi hasarlarda artış eğilimine dikkat çekiliyor. Navlun ücretlerinde giderek artan masrafların altı çizilen Marsh çalışmasında, Çin’in ithalat talebinin zayıflaması ve taşıma kapasitelerindeki artış nedeniyle navlun ücretlerinin baskı altında olduğu aktarılırken, gemi ve limanlarda büyük kümüller ile sovtaj ve enkaz kaldırma maliyetlerinin her geçen gün yükselmesi de dikkat çekiyor.

Marsh’ın çalışmasına göre risklerin her gün daha da büyümekte ve karmaşıklaşmakta olduğu bu sektörde, söz konusu eğilime paralel olarak sürdürülebilir çözümlerin şart olduğu belirtiliyor. Bu ortam içinde mal sahipleri ve yatırımcılar için nakliyat sigortası salt bir emtia poliçesi olmaktan çıktığı ifade edilirken, risk yönetimi ve hasar süreçlerinin incelenmesi, risk iyileştirme önerileri, ürün veya endüstri deneyimli eksper ihtiyacı, hızlı ve etkin hasar ödemesi ve hızlı poliçe hizmeti talep ediliyor.

Uzman ekiple hızlı ve etkili hizmet

Tüm bu karmaşıklığa hızlı kapsamlı çözümler sunan Marsh Marine Cargo ekibi,  nakliyata ilişkin tüm risklere odaklanan tecrübeli broker, müşteri temsilcileri ve nakliyat hasarları konusunda uzmanlaşmış hasar ekibiyle sigortalıların ihtiyaçlarına bütünsel bir yaklaşım gösteriyor

 Marsh Türkiye Marine Cargo ekibi tarafından nakliye sektörü için verilen kapsamlı hizmetler ise 8 ana başlık altında şu şekilde sıralanıyor:

·        Nakliyat Sigortaları

·        Proje Kargo

·        DSU/ DIO

·        Stock throughput Sigortaları

·        Freight Forwerder Liability

·        Depocu Sorumluluk

·        Özel hasar danışmanlık hizmeti

·        Web tabanlı nakliyat poliçe operasyonu MarshCargo.com