Türkiye’de 2013 yılında meydana gelen 161 bin 306 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasında, sadece kaza yerinde 3 bin 685 kişi hayatını kaybetti, 274 bin 829 kişi de yaralandı. Türkiye'de özellikle tarımın yoğun olarak yapıldığı yaz aylarında trafik kazalarında büyük artış yaşanıyor. Kazalara karışan araçların büyük çoğunluğunu traktör ve traktöre bağlı olarak kullanılan tarım araçları oluşturuyor. Bu noktada sürücüleri eğitmek büyük önem taşıyor. Bu kapsamda sektöründe öncü akü üreticisi Yiğit Akü, traktör kullanıcılarını bilgilendirmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla ‘Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi’ni, devletin önemli kuruluşları ile birlikte hayata geçirdi. Konya ve Manisa’dan sonra Balıkesir’de gerçekleştirilen eğitimlere, özellikle çiftçiler yoğun katılım sağladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı - Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ile Yiğit Akü’nün katkılarıyla  Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi hazırlanarak 2013 yılında imzalanan iş birliği protokolüyle ülke genelinde uygulamaya konuldu. Proje şuan ülke genelinde 22 bin çiftçiye ulaştı. Kampanya çerçevesinde verilen eğitimler Konya ve Manisa’nın ardından,  Balıkesir Vali Yardımcısı Zeki KARACA, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf AVAN, Gönen Ziraat Odaları Birliği Başkanı Necati ÖZTÜRK’ ün katılımlarıyla Balıkesir’in Gönen ilçesinde gerçekleştirildi.

22 BİN TRAKTÖR KULLANICISINA EĞİTİMİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf AVAN; “Trafik güvenliği, sadece polisiye tedbirlerle sağlanacak bir alan olmayıp, altyapı, eğitim, ilk ve acil yardım hizmetlerinin en üst seviyede dengeli ve devamlı bir şekilde yürütülmesi, pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte, bireylerin işbirliğinde gerçekleştirilebilir. Tarım aracı kullananları trafik kuralları konusunda bilgilendirmek, güveli traktör sürüş tekniklerini benimsetmek, bu aracı sosyal yaşamına dahil eden kullanıcıların traktörü daha iyi tanımasını ve dolayısıyla traktörlerin sebebiyet verdiği kazaları en aza indirmeyi amaçlayan projemizin bir yılda doğrudan 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflemiştik. Şuan kısa bir süre içerisinde hedefimizi aşarak 22 bin kişiye ulaşmış bulunmaktayız.” dedi.

Sözlerine ülkemizdeki traktör sayıları ve kaza nedenlerine değinerek devam eden AVAN; “Ülkemizde 2014 Mayıs ayı sonu itibariyle 1 milyon 586 bin 340 traktör bulunuyor. Türkiye’de araç artış hızı yüzde 6 civarında iken traktörlerin ortalama artış hızı yüzde 2,9’dur. Bu ise traktörün tüm araçlar içerisindeki oranının gittikçe düştüğünü gösteriyor. Tarım aracı kazaları çoğunlukla sürücü kusurlarından kaynaklansa da teknik nedenlerden dolayı meydana gelen kazalarda önemli bir yer tutuyor. Son 3 yılın verilerine göre, araç kusurlu kazalar içerisinde teknik nedenlerle oluşan kazaların oranı tüm araçlarda yüzde 36 iken, lastik tekerlekli traktörlerde yüzde 94’dür. Bu kazaların en önemli sebebi traktörlerin diğer araçlar tarafından görülmemesidir. Yani yeterince reflektör, ışıklandırma gibi ekipmanların, traktörler veya römorklar bulunmamasıdır. Bu nedenlerle ülke genelinde her yıl maalesef trafik kazalarında hayatını kaybeden bin kişiden 22'si traktör kazalarında ölüyor. Balıkesir ilimizde ise 37,7 kişi traktörlerin karıştığı kazalarda yaşamını yitiriyor.” dedi.

2014 YILI MAYIS SONU İTİBARİYLE BALIKESİR’DE TRAKTÖRLERİN MOTORLU ARAÇLAR İÇERİSİNDEKİ ORANI YÜZDE 14,6

Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar; “İnsan hayatında herkesin başına gelebilecek bir durum için eğitim, kazaların yaşanmaması adına önleyici tedbirleri almak amacıyla bugün burada toplandık. Balıkesir, Gönen deyince tarım, Türkiye’yi besleyen il akla geliyor. Değerli kurum ve kuruluşlar tarafından organize edilen ve gerçekten Türkiye’de eksik olarak düşündüğüm, tarım araçlarının güvenli kullanımıyla ilgili böylesi bir toplantı tertip edilmesi gerçekten iyi düşünülmüş. Hedef ilçe olarak tarımın yoğun olarak gerçekleştirildiği bir ilçe olan Gönen’in seçilmesi de oldukça önemli. Hasatların başladığı dönemde karayollarında hepimiz seyahat ediyoruz. Ne kadar dikkatli olmamız gerektiğinin hepimiz bilincinde olmalıyız. 2014 yılı Mayıs sonu itibariyle ülkemizde traktörlerin motorlu araçlar içerisindeki oranı yüzde 8,7 iken, bu oran Balıkesir ilimizde yüzde 14, 6’dır. Türkiye’de 1000 kişiye düşen motorlu araç sayısı ülke genelinde 239, Balıkesir’de 330’dur. Bu veriler değerlendirildiğinde Balıkesir’in tarım aracı kullanımının yoğun olduğu bir ilimiz olduğu görülüyor.” dedi.

TRAFİK TERÖRÜ ANCAK PLANLI HAREKET EDİLİRSE AŞILIR

Balıkesir Vali Yardımcısı Zeki Karaca; “Trafik ülkemiz ve dünya için büyük bir sorun. Bence biz bunun önemini kavramış ve trafik kazalarını “trafik terörü” olarak nitelendirmişiz. Böylesi zor bir sorunu ancak planlayarak çözebilirsiniz. Sorunu en küçük ayrıntılara dahi dikkat ederek aşabiliriz. Devletimiz de bunu aşmak amacıyla bir strateji geliştirdi. Bu eylem planının parçalarında bir tanesi de “Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası’dır. Proje kapsamında Gönen’e de yer verdikleri için ilgili tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

ŞEHİRLEŞME VE SANAYİLEŞME TRAFİK SORUNUNU ARTTIRIYOR

Gönen Ziraat Odaları Birliği Başkanı Necati Öztürk; “Bu toplantılar, özellikle seyir halindeki araçların güvenli bir şekilde kullanılması için oldukça önemli. Şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı yolcu ve eşya hareketliliğindeki hızlı artış, trafik sorununu giderek arttırmaktadır. Bu nedenle ve insanların bilinçlenmesinin ve bu toplantıların devamlılığının sağlanmasının gerektiğini düşünüyorum.” dedi.