Uzun yıllardır kesintisiz büyüyen e-ticaret sektörü, hain darbe girişimi nedeniyle ilk kez bir ayı eksi büyümeyle kapatsa da Ağustos’ta rekor kırması bekleniyor

Türkiye’nin alışveriş yapan herkese para dağıtan ilk cashback sitesi Avantajix.com’un verilerine göre, hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi dip yapan online alışveriş pazarı, kısa sürede toparlanmayı başardı.

300’ü aşkın yerli ve yabancı online alışveriş sitesini tek çatı altında toplayarak, yaklaşık 10 milyon ürüne cazip şartlarda erişim imkanı sağlayan Avantajix.com; İstanbul, Ankara ve İzmir’de 11-15 Temmuz ile 16-31 Temmuz tarihleri arasındaki e-ticaret verilerini karşılaştırdı.

Verilere göre, darbe girişiminin kamuoyunca öğrenildiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından halkın meydanlara ve havaalanlarına davet edildiği 15 Temmuz gecesi saat 23.00’ten 16 Temmuz’un sabahına kadar online alışveriş sıfıra yakın seviyelerde seyretti.

17 Temmuz Pazar gününü de normal günlerin yüzde 80 altında rakamlarla geçiren e-ticaret sektörü, 18 Temmuz Pazartesi gününden itibaren hızla toparlanma eğilimine girdi.

15 Temmuz’un etkisi kısa sürse de her yıl yüzde 25’ler civarında büyüyen e-ticaret sektörü, ilk kez bir ayı eksi büyümeyle kapattı. Temmuz 2016’da online alışverişteki düşüş, bir önceki aya göre yüzde 17 oldu.

16-31 Temmuz arasındaki online alışveriş ise, Temmuz’un ilk yarısına göre yüzde 27 daha düşük gerçekleşti.

 
Temmuz’daki kayıp, Ağustos’ta rekorla telafi edilecek

 Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, e-ticaretin olaylara son derece hızlı tepki verdiğini, yaşanan gelişmelere paralel olarak e-ticaret rakamlarının anlık değişkenlik gösterdiğini belirtti. Avantajix verileri resmi rakamlara yansıtıldığında e-ticaret pazarında Temmuz ayında yaşanan küçülmenin 1 milyar TL civarında olduğunu kaydeden Kayral, şunları söyledi:

“TÜİK ve BKM verilerine göre, Temmuz ayında internetten yapılan alışverişin 7 milyar TL civarında olması bekleniyordu. Yüzde 17 küçülme ile birlikte bu rakam muhtemelen 5.8 - 6 milyar liraya düştü. Bu küçülmenin baslıca nedeni 15 Temmuz sonrası memurlara getirilen izin yasağının, otel konaklama satın almalarını düşürmesi, Bu yasak şu anda kalkmış durumda ve çok yoğun satın almalar yaşanıyor. Ağustos ayında, Temmuz’daki 1 milyar TL’lik kaybı fazlasıyla telafi edecek rekorların kırılması bekleniyor.”