Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın, akaryakıt dağıtım şirketlerine yazı göndererek katkılı akaryakıtta 20 Mart’a kadar indirim istemesi etkili oldu.

Petrol Ofisi, Opet, Shell gibi dağıtım şirketlerinin yöneticileri, EPDK’ya giderek bu konuda görüşmeler gerçekleştirirken, önümüzdeki günlerde bu ürünlerde indirime gidilmesi bekleniyor. Diğer yandan akaryakıt şirketleri, motorin pazarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan bu ürünlerde indirim yapmanın kendilerini zorlayacağını savunuyor.

EPDK GÖNDERDİĞİ UYARIDA NE DEMİŞTİ?

EPDK’nın geçtiğimiz hafta akaryakıt şirketlerine gönderdiği yazıda, yapılan çalışmalarda katkılı ve normal ürünler arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunun tespit edildiği vurgulanmış, katkılı ve standart ürün fiyatları arasındaki farkın 20 Mart 2014 tarihine kadar makul düzeye çekilmesi gerektiği ifade edilmişti.

Aksi halde Kurumun, tavan fiyat uygulamasına geçebileceği de not edilmişti. Bu yazının üzerinde büyük akaryakıt dağıtım şirketlerinin üst düzey yöneticileri, soluğu EPDK’da aldı. Fakat şirketlerin çabaları pek de etkili olmadı.

NORMAL OLDUĞUNU SAVUNUYORLAR

Akaryakıtçıların, katkılı ve katkısız akaryakıt arasındaki 10-12 kuruşluk fiyat farkının normal olduğunu savundukları kaydediliyor. Fakat EPDK Başkanı Yılmaz’ın indirim yapılması gerektiği konusundaki tutumunu koruduğu ve şirketlere “İndirim yapılmaması durumunda daha radikal kararlar alınabilir” uyarısı yaptığı belirtiliyor.

Bu konuda görüştüğümüz bir enerji yetkilisi ise fiyattan daha çok ürün içeriğinin önemli olduğunu dile getirerek, “Arabanızın motoru güçleniyor, motoru temizliyor algısı yaratan reklamlar yapılıyor ve tüketiciler bu ürünler için litrede 10-12 kuruş daha fazla ödüyor. Gerçekten de motor güçleniyor mu ya da motoru koruyor mu? Buradaki kritik husus bu. 5-6 kuruş indirim gelebilir. Bu inecek, belli bir süre sonra tekrar artacak” dedi.

SATIŞLARIN NEREDEYSE YARISI

Bir akaryakıt şirketi temsilcisine katkılı ürün satışlarının, dağıtım şirketlerinin yıllık cirosu içinde yüzde kaç paya sahip olduğunu sorusunu “Katkılı ürünler motorin pazarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu ürünler ağırlıklı olarak Petrol Ofisi, Total, Opet, Shell, BP gibi büyük dağıtım şirketlerinde var. Bu indirim şirketlerin karlılığını etkiler. 1 kuruş bile bizler için önemli bir oran. Akaryakıt şirketlerinin karlılığı zaten son yıllarda çok düştü. 100’de 1 seviyesinde bile değil. O açıdan bu ciddi bir indirim” yanıtını verdi.